A szalvéta technika amilyen egyszerű, olyan hatásos. A szalvétákból kivágott mintákat felragaszthatjuk különféle anyagokra, például üvegre, fára, gyertyára, dobozokra, textil anyagokra.

Alapozás: először a díszítendő felületet por-, illetve zsírtalanítsuk. Fa, vagy gipsz felületnél tanácsos alapozni a tárgyakat, főleg, ha sötét, vagy mintás az adott felület. Megvárjuk, hogy megszáradjon az akril festék és utána már ragaszthatunk rá.

A szalvéta ragasztása: vágjuk ki a szalvéta motívumot (én tépkedni szoktam, mert akkor nem direkt a kontúr vonal, és jobban belesimul a festék színébe) és szedjük szét régeteire. Csak a felső mintás réteget használjuk. Ragasztáshoz célszerű puha ecsetet használni. Az alapra kenjünk ragasztólakkot, és erre helyezzük rá a szalvétát, majd középről kifelé haladva simítsuk át finoman az ecsettel. Így elkerülhető a kinyúlás és a gyűrődés. Amikor megszáradt mégegyszer átkenhetjük ragasztólakkal. Így később nedves ruhával tiszítható lesz a felület.

Gyertya

Mivel a gyertyák felülete zsíros, viaszos, ezért speciális gyertyára való ragasztólakkot használjunk. Lehetőleg világos alapszínű gyertyát válasszunk. Kitépkedjük a mintát, majd a ragasztólakkból annyit kenünk a gyertyára amekkora a minta. Rásimítjuk a mintát. Itt is célszerű mégegyszer átkenni a motívumot. Még díszíthetjük gyertya díszítő tollal, esetleg viaszcsíkkal.

Textil

Mielőtt nekiállnánk avassuk be az anyagot. Ez azért célszerű, mert a textil anyag összemegy az első mosás alkalmával. Kiválasztunk egy mintát, akár egész szalvétát is választhatunk és kimondott textil decoupage ragasztólakkal dolgozzunk. A textil anyag alá, táskánál a két réget közé, műanyag fóliát teszünk, hogy a ragasztólakk ne áztassa át a másik réteget. Vékony réteg ragasztólakkot kenünk - de csak akkorát, amekkora a mintánk. Rásimítjuk a szalvétát és középről kifele haladva elsimítjuk. Amikor megszáradt, sütőpapírt teszünk rá és átvasaljuk (rögzítjük) a mintát. A textil anyagok ezek után már csak kézzel tudjuk mosni alacsony hőfokon. Ne csavarjuk ki az anyagot, célszerű fektetve szárítani. Mosás után kifordítva átvasalhatjuk.

Gipsz

A gipszet célszerű lealapozni, azért, hogy ne szívja be olyan gyorsan a ragasztó lakkot amikor ráragasztjuk a szalvétát. Ugyanaz az elkészítési folyamata ezek után, mint amikor fával dolgozol.

Üveg

Üveg terméknél figyeljünk arra a díszítésnél, hogy milyen célra fogjuk utána használni. Tányérnál mindig az alját díszítsük. Fordítsd meg a tányért, a kiválasztott mintát fordítva fogod (mintával lefele) ráragasztani a tányérra. Először kend be a tányért decoupage ragasztólakkal - csak ahova a mintát teszed, és fordítva helyezd rá a szalvétát. Mégegyszer átkenheted ragasztólakkal. Amikor megszárad és megfordítod a tányért, így fog a minta látszani belülről. Repesztési technikát is alkalmazhatsz tányéron. Erről bővebben a repesztési technikák oldalán olvashatsz.