Gyurmázás

A gyurmázás a legelső kézzel és fantáziával végzett tevékenység, mellyel gyermekünket megismertethetjük a formákat, méreteket, egyben játékosan fejleszti a kéz, a szem összehangolt mozgását. Többféle gyurmát vásárolhatunk. Van levegőn száradó és kiégethető gyurma. Mielőtt elkezdünk gyurmázni, ügyeljünk, hogy az asztal és a kezünk tiszta legyen, mivel a gyurmára ráragadhat a kezünkön és az asztalunkon lévő piszok.
Általában amire szükségünk van a gyurmázáshoz:
- sodrófa
- műanyag kés
- fogpiszkáló
- és természetesen sok - sok színes gyurma.

Só-liszt gyurma

A gyermekek az óvodában szerintem az első ajándékot ebből készítik. Minden háztartásban található liszt és só, és már csak egy kis víz kell hozzá és kész a gyurmánk, amiből bármilyen formát készíthetünk.

Alaprecept:
3 csésze liszt
2 csésze só
1 plusz 1/4 csésze langyos víz

Írok egy másik receptet is, amiből sima és fényes tárgyakat készíthetsz:
1 csésze liszt
1 csésze só
1/2 csésze langyos víz

Először keverjük össze a lisztet és a sót, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a vizet, azután gyúrjuk össze a masszát kézzel, és kb. 15 percet pihentessük (a második receptnél fél óra is lehet a pihenési idő). Amikor kész a massza száraz és rugalmas kell legyen. Ha a massza túl lágy, adjunk hozzá egy kevés lisztet - NE sót. Ha a massza nagyon száraz NE öntsünk vizet hozzá, csak nedvesítjük meg a tenyerünket és így gyúrjuk át. Amit nem használunk fel anyagot, műanyag fedeles edényben hűtőszekrénybe rakva tárolhatjuk kb. két napig.
Egy jó tanács: mielőtt elkezdjük gyúrni a masszát, kenjük be a kezünket kézkrémmel, és így a só nem bántja a bőrünket.
A masszát mindig egy kis liszten nyújtsuk ki. Azokat a darabokat, amelyeket össze szeretnénk illeszteni, az illesztés helyénél nedvesítsük be. Formázás menete és technikája mindig változhat. 75 - 175 fokos hőmérsékleten süthetjük, amíg a darab nem ragad a sütőlapra. A sütés időtartama maximum egy óra. Ha felhólyagosodik a masszánk vegyük lejjebb a hőmérsékletet és lyukasszuk ki a hólyagot. A só-liszt gyurma szellős helyen sütés nélkül egy-két nap alatt megszárad. Sötétebb színűre sül a gyurma, ha előtte egyenletesen bekenjük vízzel. Amikor kihűlt a formánk festhetjük, lakkozhatjuk - fantáziánkra van bízva.

Agyagozás

Az agyag a felnőttek gyurmája! Korongozás nélkül is nagyon sok tárgyat készíthetünk agyagból. A hobbi boltokban tisztított formában kaphatunk jó minőségű agyagot. Az agyag vízzel mindig puhítható. Ha megmarad agyagunk, amit nem formázunk meg, azt légmentesen műanyag zacskóba zárva eltehetjük - így nem szárad ki. Mielőtt elkezdünk az agyaggal dolgozni gyúrjuk át, ez a benne lévő levegő miatt célszerű, de ez nem egyszerű feladat. A kész munkánkat meleg, szellős helyen száríthatjuk ki a legjobban. Ha mázazni szerenénk egy tárgyat, előtte nedves szivaccsal töröljük át, így simább lesz a felülete. Amikor megszáradt festhetjük és mázazhatjuk is, de ezt utána ki kell égetni! Ehhez kemence szükséges, mivel 900 fokon kell égetni.


Gipsz

A gipsz egy nagyon egyszerű technika. Kettő gipsz, egy víz arányában kell általában összekeverni, körülbelül tejföl sűrűségűre. Többféle műanyag forma áll rendelkezésünkre, amibe beleönthetjük a gipsz folyadékot és körülbelül 1 napig kell hagyni száradni, mielőtt a formából kivehetjük. (A száradási idő függ a gipsz vastagságától.) Amikor kész van a tárgyunk, festhetjük, ragaszthatunk rá, decoupage-olhatunk, ajándéktárgyat, hűtőmágnest készíthetünk belőle. Vigyázzunk, mert ha leesik, akkor eltörik!