Többféle gyertya készítési technika létezik:
- zselé gyertya
- viasz gyertya (egésztömb vagy darabok)
- viaszpor
- méhviasz dísz

Általában minden terméken rajta van az elkészítési technika.
Különböző színű gyertya tömböket és illatanyagokat vásárolhatunk.

Gőz felett felolvasztjuk a gyertya anyagát (türelem játék).


Zselégyertyához használhatunk dekorhomokot, kagylókat ,szárazvirág anyagokat.
Nagyon szépen mutat a zselégyertya üvegpohárba, üvegtálba öntve.
A fantáziádra van bízva!


Viaszgyertyánál sokféle színű viaszt rétegezhetünk egymásra, vagy használhatunk bele viaszdarabokat. Kimondott öntőformát használunk, és ebbe lógatjuk bele a kanócot és utána kezdjük el rétegezni a felolvasztott anyagot. Mindig várjunk száradási időt a rétegek között, így szép lesz a színek közötti elválasztás (ezt a végén látod csak igazán). Amikor teljesen megszáradt akkor vedd csak ki az öntőformából. Viaszcsíkokkal, viaszlapokból kivágott mintákkal díszítheted, sőt decoupage-olhatod is! Tetszőleges szalvéta mintát ragaszthatsz rá sima decoupage ragasztóval.Viaszport kisebb kiszerelésben színenként tudunk beszerezni. Ebben az a jó, hogy nem kell felolvasztani, gyerekekkel is készítheted. Mindenféleképpen hőálló üvegtermékben célszerű elkészítened, mert abban látszik a színek rétegezése. Ugyanúgy kanóc behelyezésével kezdjük a munkát, és a pohár döntésével, forgatásával tudjuk kialakítani a színek rétegezettségét. Közben persze figyelj, hogy a kanóc a helyén maradjon. Amikor a kanócot meggyújtod, akkor a viaszpor ugyanúgy viselkedik, mint a viasz, meg fog olvadni.

 

A méhviasz lapokból hosszan égő, illatos gyertyákat készíthetünk. Natúr és színes méhviasz lapokat vehetünk, amelyeket szobahőmérsékletre felmelegítve formázhatunk. Viaszos kanócot használjunk bele, mert így egy ütemben fog égni a gyertyánkkal. A méhviasz lapból díszítő formákat is ki tudunk vágni (csillag, virág, fenyőfa, stb.) és ezzel díszíthetjük a kész gyertyánkat - természetesen megmelegített állapotban kell egymáshoz ragasztani.


Szappanöntés

Többféle színű és átlátszó glicerines szappantömböt vásárolhatunk, mely tiszta növényi alapanyagokból készül. Egyszerűen készíthetünk egyedi szappanokat saját célra, díszítésre vagy ajándékba. Díszíthetjük gyógynövényekkel, kagylóval, kövekkel, bármilyen dekorációs kellékkel, csak arra ügyeljünk, hogy amikor mosakszunk vele, nehogy megsértse a dekoranyag a bőrünket. Még feldobhatjuk a hatást színező- és illatanyagokkal.

Elkészítése: olvasszuk fel a kívánt mennyiségű szappant vízfürdőben, vagy mikrohullámú sütőben (300-400 W, 3-10perc). Szappan öntőformába öntjük az anyagot. Ha díszítjük, akkor a rétegek közé tegyük bele a díszítést. Színes szappandarabokkal, vagy törmelékekkel is díszíthetjük. Ezt folyamatosan szórd az öntőformába a szappanöntés közben. Több szín esetén mindig várjunk a színek között száradási időt. Úgyis jó, ha nem várunk, mert akkor összeolvadnak a színek.