Üvegre és textilre

Az üvegmatrica festék a gyerekek körében is nagyon népszerű. Engedjük meg bátran, hogy kedvük szerint díszítsék a szobájuk ablakát, hisz a kész matricák később könnyen eltávolíthatók. Az üvegmatrica kép színessé, vidámmá teszi a szobát, és akár évszakok, ünnepek szerint is váltogathatjuk a díszítést. Készíthetünk belőle mesebeli lámpát is lámpafóliára, amely hangulatossá teszi a szobát. Ajándékba készíthetünk drótból és matricafestékből készült virágokat, állatformákat. Ugyanúgy készítjük, mint a sima üvegmatrica festéket, csak itt a kontúr vékony dekordrótból készül. A dekordrótot kell kitölteni a festékkel, amikor megszárad, a dróttal együtt húzod le a fóliáról. Ekkor már hajlíthatod, formázhatod.

Matrica festéket ruhák díszítésére is alkalmazhatjuk. Ugyanúgy fóliára fessük a mintát, majd száradás után az anyagra vasaljuk. Természetesen ehhez a technikához textil anyagra való matrica festék kell.

1. Keress egy mintát amivel díszíteni szeretnéd ablakodat, tükrödet, lakkozott ajtódat,
bármilyen tárgyat aminek sima a felülete

2. Matricakontúr-festékkel kontúrozd át egy műanyag fóliára (matricafólia) a minta körvonalát (a vonal mindenhol érintkezzen, ne legyen benne hézag) hagyod megszáradni

3. A kontúrozott mintát kitöltöd matricafestékkel, nyugodtan használd bátran, nem szabad vékonyan kenni, mert akkor el fog szakadni amikor lehúzod a fóliáról.

Vastagon kenheted a matricafestéket, amikor szárad le fog lapulni.

Általában más a festék színe amikor friss, de ahogyan szárad előjön az igazi színe

4. Türelem, rendesen hagyd, hogy kiszáradjon (kb. 24 óra)

5. Ha már nem ragad a felülete óvatosan húzd le a fóliáról, simítsd a letisztított felületre.

Vigyázz!!! Ha nagyon erősen süti a nap az ablakodat, a készítményed kifakulhat, kiszáradhat, leszedésnél már csak lekaparni tudod.

Ablakodat le tudod tisztítani, akkor is, ha rajta van a matrica.