Egyfázisú repesztés

Válasszunk ki kettő eltérő színű festéket. Mindig amit először kenünk fel festék, az lesz a repedés színe.
Először a repeszteni kívánt felületet lekenjük egy tetszőleges színű festékkel, ez lesz majd a repedésünk színe. Amikor megszáradt, a repesztő lakkot egyenletesen és egyfelé húzva az ecsetet visszük fel a felületre. Minél vastagabban kenjük a repesztő lakkot, annál vastagabb lesz a repedés. Amikor a repesztőlakkunk megszáradt, rákenjük a felső színű festékünket, de ezt is ugyanúgy, ugyan abban az irányban kenjük, mint a repesztőlakkot, és próbáljuk meg egy területet csak egyszer átfesteni. Nem baj, ha egy kicsit vastagabb a festékünk, egy-két perc múlva látható lesz az alatta lévő másik színű festék is a repedésekben.

Üvegtányér - itt fordítva működik ez a technika. Az üvegtányért megfordítjuk, tehát az aljával dolgozunk. Először lekenjük ragasztó lakkal az egész tányért és ragaszthatunk is rá szalvéta mintát (decoupage), amikor ez megszáradt rákenjük a repesztő lakkot. Száradás után egy tetszőleges színű festékkel ugyanúgy egyirányba csak egyszer áthúzva befestjük a tányért. Itt a repedésünk átlátszó lesz. Azért fontos ragasztó lakkot tenni a tányérra, mert azon nem folyik meg a repesztőlakkunk. Száradás után finoman át lehet lakkozni, de nem minden festék és ragasztólakk tűri meg magán a lakkot. Amikor megfordítjuk a tányért, láthatod benne a szalvéta mintát és a olyan, mintha meg lenne repedve a tányérod.

Kétfázisú repesztés

Ennél a technikánál egyszínű festékre van szükségünk, amilyen színű repedés szeretnénk adni a tárgyunknak. Ezt a technikát alkalmazhatjuk kész termékre is (szalvéta képek, gipsz képek, festmények, rizspapír, decoupage papír, stb.).
Amikor elkészítettünk egy tárgyat, például egy dobozt, bedecoupage-oltuk, befestettük, tehát készen vagyunk vele, elkezdhetünk a repesztőlakkal dolgozni. Először az első fázisú repesztőlakkot vigyük fel, ez kb. olyan állagú, mint a ragasztólakk. Amikor ez megszáradt, és áttetsző lesz felvihetjük a második fázisú repesztőlakkot, ennek az állaga már folyékonyabb és áttetszőbb. Mikor ez szárad, láthatjuk a repedéseket. Teljesen meg kell szárítani és utána a tetszőleges színű festékünkkel átkenjük a dobozt - nem kell vastagon - majd egy puha ronggyal ledörzsöljük róla a felesleges festéket. Így a festék csak a repedésben marad meg. Amikor kész és megszáradt, lelakkozhatjuk. Fontos! Itt is egyirányba, egyszer, egyenletesen vidd fel a ragasztólakkot!
Ugyanúgy üvegre is használhatjuk ezt a technikát. Az üvegtányért megfordítjuk, bekenjük az első fázisú repesztőlakkal, amikor megszárad a második fázisú repesztőlakkal, majd száradás után a festékkel, melyet száraz - puha ronggyal beledörzsölünk a repedésbe.

Finomvonalas repesztés

A már befestett, be decoupage-olt tárgy felületén ezzel a technikával hajszálrepesztési hatást tudsz elérni. A kívánt felületre először az első réteg repesztőlakkot visszük fel, száradás után a második réteget. Amikor a második réteget rákentük rögtön elkezdjük ujjunkkal körkörös mozdulattal "belemaszírozni" a felületen az első rétegbe, amíg azt nem érezzük, hogy kezd húzni a ragasztó. Utána hagyjuk teljesen megszáradni. Mivel nem lesz vízálló ez a réteg, ezért a repedéseibe antikoló pasztát, vagy folyékony patinát, vagy bármilyen nem vizes alapú festéket kenünk. A felesleges mennyiségű pasztát könnyen vissza tudjuk szedni. Amikor ez megszáradt, célszerű oldószeres lakkal bevonni, hogy vízálló és könnyen tisztítható legyen. A kialakuló repedés rajzolata attól is függ, milyen vastagon kened fel a rétegeket.
Üvegtechnikánál, ha azt szeretnék hogy repesztett tányérod legyen mintával, ugyanúgy fordított technikával dolgozz. Tehát először a lezsírtalanított tányért megfordítod (az aljára dolgozunk), rákened az első réteg repesztőlakkot, száradás után a második réteget, amit rögtön összemaszírozol az első réteggel, majd száradás után bedörzsölöd a repesztésbe a pasztát. Amikor ez megszáradt, oldószeres lakkal lekened, ezzel vízállóvá teszed. Amikor ez is megszárad fordítva a mintát rádecoupage-olod, de csak a minta alá kenj egy pici ragasztót! Száradás után az egészet oldószeres lakkal teheted vízállóvá. Amikor a tányérodat megfordítod, egy repesztett mintát kapsz.